Maku hakukone

sunnuntai 15. syyskuuta 2024

Munakas

Illalla eli yöllä tuli vielä nälkä. Tein munakkaan:

3 kpl kananmunia (Kotimaista)

Voita

maitoa

juustoa

Ohje:

Rikoin kananmunat kulhoon ja sekoitin kunnolla. Lisäsin sitten paloiteltuja juuston paloja. Pannulle voita. Sitten sekoitellaan pannulla niin kauan, että kananmuna hyytyy.

Lisukkeena söin raejuustoa. Edullinen ja terveellinen iltapala.

torstai 12. syyskuuta 2024

Kanakeitto

Teen kanakeittoa. Kanakeittoihin on netissä ohjeita vaikka kuinka.

https://kokitjapotit.fi/helppo-kanakeitto/

Itse kun tekee ruoan itse ja syö itse niin ei voi ainakaan ketään voi syyttää jos ei kanakeitto onnistu. Itse teen kanakeiton aina eri ohjeella eli laittelen erilaisia aineita pataan kunnes se on täynnä. Tällä tavalla syntyy ihan hyvä kanakeitto. Kanakeitto on siitä hyvä, että sen voi tehdä aika monella eri tavalla ja sitten siitä syntyy kanakeitto. 

Kun teen kanakeitto teen sen yleensä yhden astian metodilla eli teen kaiken samassa astiassa. Alussa paistan siinä kana filettä runsaassa voissa. Sitten laitan päälle vettä, annan kiehua vähän aikaa. Ja sitten lisään vihanneksia oman maun mukaan. Itse tykkään paprikasta eli laitan 1 pussin pakastettuja paprikoita. Sitten sipulia oman maun mukaan. Itse laitoin kaikki sipulit mitä oli kaapissa. Sipulit pitää pilkkoa mutta ei niitä kovin pieniksi kannata laittaa. Itse tykkään, että sipulit ovat melko suuria, että ne näkyvät keitossa vaikka kun tarpeeksi keittoa keittelee, niin jokatapauksessa ne hajoavat.

Itse tykkään hauduttaa kanakeittoa aika kauan, että siihen irtoaa kaikki maut. Voilla on tärkeä rooli kanakeitossa, koska kana on aika rasvatonta niin siinä ole ilman voita riittävästi rasvaa. Rasva on kohtuullisesti nautittuna terveellistä.

Kaupassa myydään valmiita kanakeittoja mutta itse kiertäisin ne kaukaa, koska kanakeitto on niin helppo tehdä itse. Valmiskeitot ovat aika arvokkaita eli eivät ne pitää edullisia ole. Itse tehty kanakeitto on aika halpaa. Siihen voi laittaa perunoita ja kaikenlaista. Itse yleensä laitan kanakeittoon makarooneja sillä ne tuovat hintaa alas reippaasti. Samoin laitan yleensä 1-2 purkkia tomaatteja. Yleensä COOP:pia. COOP:in tuotteet ovat osoittautuneet halvoiksi ja varsin laadukkaiksi. Itse kiertäisin Mutin tuotteet kaukaa, koska ne ovat riistohinnoiteltuja. COOP:in tuotteet ovat kurjalistolle luonnollinen valinta sillä ne on hinnoiteltu vastuullisesti (eli edullisiksi). Porvarimerkkejä, kuten Apetit, kannattaa välttää ja valita suoraan halvin.

https://www.s-kaupat.fi/hakutulokset?queryString=coop

Pikkuhiljaa rupeaa kanakeitto valmistumaan. Kohta pääsee koemeistamaan. 

Nyt on sitten koemaisteltu kanakeitto. Kyllä siitä ihan syötävää tuli.

maanantai 2. syyskuuta 2024

Hernekeitto

Tein hernekeittoa. Tuli noin 7-8 litraa valmista. Ensiksi laitetaan herneet likoamaan yön yli runsaaseen veteen (noin 2 L). Herneet tulee huuhtoa ennen niiden laittoa veteen.

Aineet:

1 pussi kotimaista kuivattuja herneitä (500 g)

kourallinen pakastettuja paprikoita

kourallinen pakastettuja sekavihanneksia

kourallinen pakastettua parsakaalia

sipulia

suolaa

2 pakettia uunikylkeä (eli 2*300 g)


Ensiksi annetaan herneiden kiehua reipas tunti. Laitetaan suolaa. Poistetaan vaahto (esim. lusikalla). Vaahtoa ei pitäisi tulla kovinkaan paljon jos herneet on huuhdottu reippaassa vedessä ennen veteen laittamista. Sitten lisätään kaikki vihannekset (eli pakasteet) ja sipuli (halkaistaan muutaman kerran). Jonkun verran vettä täytyy lisätä ettei kuiva. Annetaan kiehua jonkun aikaa. Sitten lisätään liha reilun kokoisina paloina.

Annetaan hautua useamman tunnin ajan hiljaisella lämmöllä. Keiton pitää olla nestemäistä lisätään mahdollisesti vähän vettä. Keitto kiinteytyy viilentyessään aika paljon.

Hernekeittoon voi lisätä oman maun mukaan esim. kasviksia. 

Keittoa täytyy sekoittaa aina välillä ettei pala pohjaan.

Vihanneksina käytin laadukkaita ja edullisia COOPin pakasteita. Kannattaa kiertää Apetinan kasvikset kaukaa, koska ne ovat riistohinnoiteltuja. COOP on edullinen ja luotettava tuotemerkki.

https://www.prisma.fi/haku?search=coop

Samalla voit ostaa edullista ilmastosatanistista polttoainetta ABC-huoltamolta

https://jtalous.blogspot.com/2024/09/eu-ja-sirutuotanto.html